A fehérjék fontossága
2015. október 31. írta: Kókuszdiéta és Életmód

A fehérjék fontossága

Étrendünk összeállításakor különösen figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje tartalmú táplálékot fogyasszunk, mert testünket átlagosan 14-16 % arányban fehérje alkotja.

olajos-magvak-banaban_600_427.jpg

Testünk fehérjéi állandóan bomlanak és újraépülnek, a szövetek fehérjéinek és egyéb nitrogéntartalmú alkotórészeinek képzéséhez szükséges aminosavakat a táplálék fehérjéi szolgáltatják.

Szervezetünk a táplálék útján bevitt fehérjéket aminosavakká bontja, majd ezekből építi fel a számára szükséges fehérjéket.

A természetes fehérjék kialakításában 20 különböző proteinogén azaz fehérjealkotó aminosav vesz részt, melyek közül 9 (esszenciális) az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, mert azokat a szervezet nem képes előállítani, vagy csak nagyon csekély mértékben, ami nem fedezi a napi szükségletet.

Szervezetünk fehérjementes étrendben is használ fel fehérjét, amely nagyrészt a kiválasztás során távozik szervezetünkből, ennek mennyisége 0,2-0,3 g testtömeg kg-onként. Ez az érték abszolút fehérjeminimumnak tekinthető, amelyet feltétlenül pótolni kell. Viszont az a szükséges napi legkisebb fehérjebevitel mennyiség, amellyel az élettani funkciók és a szervezet nitrogénegyensúlya éppen fenntartható az minimum 0.5 g/ttkg.

A fehérjék fontos biológiai szerepét jellemzi, hogy minden sejtünkben lejátszódó folyamatban részt vesznek és számos funkciót töltenek be szervezetünkben. 

Egyes fehérjék stabilizáló funkcióval rendelkeznek, valamint segíti a sejtek életben maradását, mások a sejtek alakjának vagy a sejtváz kialakításában, a sejten belüli és szövetek közötti transzportfolyamatok lebonyolításában vesznek részt. 

A védőfehérjék ellenanyag termelésével teszik lehetővé, hogy szervezetünk a külső káros hatások ellen védekezzen. Némely fehérjének az embrionális fejlődés korai szakaszában van fontos szerepe, más fehérjék pedig a hormonok zavartalan működéséért felelősek.

A táplálékok fehérjéinek biológiai értékét esszenciális aminosav tartalma határozza meg. Az elsőrendű, (komplett) fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba az állati eredetű fehérjék tartoznak, mint a tojás, tej, hal, és a húsfélék.

A másodrendű (inkomplett) fehérjék egyes esszenciális aminosavakban hiányosak, ezért önmagukban elégtelen fehérjeforrások. Azonban a komplett, vagy egy másik inkomplett fehérjével kiegészítve teljes értékűvé tehetők. A másodrendű fehérjék csoportját zömében a növényi fehérjék alkotják.

Gyermekek esetében az elfogyasztott fehérje mennyiségének fedeznie kell a növekedéshez szükséges minimumot.

Várandósság idején, valamint a szoptatás időszaka alatt is fontos magasabb arányban fehérjében gazdagabb ételt fogyasztani.

A fehérjék fontossága a sportolók táplálkozásában kiemelt hangsúlyt kap, mert az intenzív izommunka okozta izomrost károsodás helyreállításában elsődleges a szerepük.

Az elfogyasztott étel tápértékét számos tényező befolyásolja, mint az alkalmazott konyhatechnológiai folyamatok, az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok köre, az alapanyag minősége, az agrokultúra és az állattartás jellege is.

A kókusz és a belőle készült táplálékok nagy népszerűségnek örvendenek, mivel fogyasztása során egyre többen fedezik fel az egészség megőrzése szempontjából tapasztalt jótékony hatásait.

A kókuszliszt és a kókusz crunch élelmi rostokban és fehérjében rendkívül gazdag, valamint az egészségre jótékony hatású laurinsavat tartalmaz, melyeket szervezetünk könnyen energiává alakít.

Forrás: www.biokokusz.hu

banaban-bio-kokusz-crunch-700g_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszdietaeseletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr228040272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása