A szénhidrátok szerepe.
2015. november 15. írta: Kókuszdiéta és Életmód

A szénhidrátok szerepe.

A szénhidrátok a növények által, fotoszintézis során termelt, szén, oxigén és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, amelyek szervezetünk nélkülözhetetlen tápanyagai a fehérjék és a zsírok mellett.

szenhidratokk.jpg

A szénhidrátok a szervezet számára könnyen hozzáférhető energiát szolgáltatnak a fizikai és szellemi igénybevételhez egyaránt, éppen ezért energiaszükségletünk 55-60%-át célszerű szénhidráttal fedezni, viszont figyelni kell arra, hogy a cukorfogyasztás ne haladja meg az összes energia bevitel 10-15%-át.

A szénhidrátok többsége azonban az élelmiszeripari feldolgozás eredményeként finomított formában jelenik meg. Esetükben a növényi nyersanyagból eltávolítják a cukrok felszívódását szabályozó rostokat, olajokat és az egyéb értékes tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket) amelynek következtében tápértékük jelentősen csökken.

A kristálycukor a legelterjedtebb finomított élelmiszer a fehér liszt és a fehér rizs mellet, amelyek könnyen és rövid idő alatt felszívódnak a tápcsatornában a szabályozók hiánya miatt, ennek következtében pedig jelentősebb mértékben emelik meg a vércukorszintet, kiváltva ezzel a szervezet fokozottabb inzulinigényét. A finomított cukrok a kukorica szirup, a barna és a nádcukor is.

A táplálék nem emészthető szénhidrátjai (élelmi rostok) energiát gyakorlatilag nem szolgáltatnak, viszont fontos élettani szerepet töltenek be azáltal, hogy elősegítik a bélmozgást, kedvező körülményeket biztosítanak a jótékony bélbaktériumok szaporodásához, valamint hosszantartó teltségérzetet biztosítanak.

A kókusz vitamin és ásványi anyag tartalma magas, a belőle készült liszt vagy crunch gluténmentes, hipoallergén rendkívül magas arányban tartalmaz fehérjét és élelmi rostokat, szénhidrát tartalma pedig alacsony, ezért fogyasztásuk ideális azok számára, akik követik az alacsony szénhidráttartalmú étkezési tervet. Magas rosttartalmának köszönhetően pedig alkalmazható a testsúlycsökkentő programok részeként, mert segít biztosítani a jóllakottság érzését.

Az extra szűz kókuszolaj, mint értékes növényi zsiradék is hozzájárul a szénhidrátok lassúbb felszívódásához.

Táplálkozásunk során a többletként elfogyasztott és fel nem használt szénhidrátok mennyisége zsírsavakká alakul, amelyek a zsírsejtekben raktározódnak, tehát a túlzott, legfőképpen finomított szénhidrátfogyasztás elhízás és számos betegségek okozója lehet.

Azonban az arányaiban megfelelő mennyiségben fogyasztott természetes szénhidrátok nem tekinthetők az elhízás okozóinak, mivel zsírrá történő átalakításuk meglehetősen energiaigényes folyamat.

Hosszú távon a szénhidrát mentes étrend a szöveti fehérjék fokozott lépüléséhez, a só-vízháztartás egyensúlyának felborulásához vezet, azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát fogyasztásával fehérjekímélő hatást biztosítunk szervezetünk számára.

A következtetés pedig, hogy előnyben kell részesíteni a természetes szénhidrátokat étrendünkben a finomított élelmiszerekkel szemben, mert tartalmazzák a szervezetünk számára fontos zsírokat, élelmi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, antioxidánsokat. Felépítésük miatt pedig még a fogyókúrázók számára is hasznosabb, mint a finomított alacsony vagy csökkentett szénhidrát tartalmú élelmiszerek.

Nem minden táplálék tartalmaz szénhidrátot, a hús, hal, tojás szénhidrát tartalma nem éri el az 1 %-ot.

A szénhidrátok fogyasztása napközben, legfőképpen inkább reggel ajánlott, az esti órákban elfogyasztott szénhidrát könnyebben alakul zsírrá és épül be a zsírszövetekbe. Bár zsírrá történő alakulásukat befolyásolja napi aktivitásunk és a testmozgásra fordított idő tartalma és intenzitása is.

Forrás: www.biokokusz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszdietaeseletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr598081406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása