A Te kókuszdiódat is egy majom szedte le? A kókuszipar etikátlan megoldásai.
2015. november 28. írta: Kókuszdiéta és Életmód

A Te kókuszdiódat is egy majom szedte le? A kókuszipar etikátlan megoldásai.

majom3.jpg

Az élelmiszeripar a közelmúltban alábbhagyott a hidrogénezett zsiradékok használatával annak tudatában, hogy ezek komoly veszélyt jelentenek az egészségünkre.
Ennek következtében a kereslet a transzzsírtól mentes olajok irányába megnőtt és a pálmaolaj ipar számára fellendülést hozott. Ez az ipar már virágzik, hiszen a pálmaolajat és származékait a kozmetika, a tisztítószer- és vegyipar is használja többek között.

Sokan tudatában vannak már annak, hogy a pálmaolaj iránt növekvő kereslet miatt a trópusi esőerdők Délkelet-Ázsiában megtizedelésre kerültek azért, hogy helyükre pálmaolaj ültetvények kerüljenek, tönkretéve így a növényvilágot és az ott élő állatok otthonát.
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja a pálmaolaj ültetvényezést tekinti fő oknak az esőerdők pusztulásának Malajziában és Indonéziában.
A pálmaolaj ültetvények telepítése miatti erdőirtás a felelős az ázsiai elefánt, a tigris, a szumátrai orrszarvú és az orángután élőhelyének elvesztéséért.
Ennél is rosszabb a sorsa azoknak az állatoknak, akik élelem után kutatva betévednek ezekre az ültetvényekre. Nyilván az általuk elfogyasztott gyümölcsök csökkentik az ültetvény hozamát és nyereségét. Éppen ezért ezeket az állatokat lelövik, agyonverik, sőt kirívó esetekben felgyújtják.

orangutan.jpg

A brit székhelyű Nemzetközi Állatmentő csapatnak többek között sikerült megmentenie ezt a rendkívül alultáplált orángután anyát és babáját, akik az erdőtűz elől menekültek Indonézia West Kalimantan tartományában.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3312039

A pálmaolaj termeléshez kapcsolódó atrocitások híre már sok gyártót, köztük nem csak vegán és vegetáriánus termékeket gyártó cégeket sarkallt arra a döntésre, hogy elutasítsák termékeik gyártása során a pálmaolaj feldolgozását.
Ezek a gyártók a pálmaolaj helyett a kókuszolajat használják, amelyből gyakran készítenek vegán vajakat, sajtokat, de megtalálható számos vegán samponban, borotválkozó krémben és egyéb kozmetikumokban.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája szerint a világ kókuszolaj termelése nőtt az elmúlt évtizedben, a kókusztermelés világszerte immár eléri a 62 millió tonnát évente.
Sajnos azonban az állatok tekintetéből vizsgálva a kókuszolaj esetében is felmerülnek etikai problémák.
Sokan nem is gondolnánk, hogy a kókuszipar egy része a majmok „hátán” épül, az Emse Makákókén pontosabban.

Az olyan agilis és ügyes mászók, mint a majmok jelentősen több kókuszdiót képesek betakarítani egy nap, mint az emberek. A jelentések eltérőek, de átlagosan 300-1000 db kókuszdiót tud egy nap egy majom leszüretelni.

A majmokat idomárok képzik ki arra, hogy csak az érett kókuszdiókat szüreteljék le, ezt követően pedig kénytelenek dolgozni nap, mint nap hosszú órákon keresztül. A munkaidejükön kívül primitív, egyszerű, kicsi ketrecekben, vagy nyitott oldalú viskókban élnek, magányosan a szocializálódás lehetőségét kizárva, karóhoz kötve nyakörvvel a nyakukon.
Ezek a dolgozó majmok vagy kiképzett majmok utódai, vagy néha orvvadászok elkapják őket az erdőben hálóval vagy csapdával, de az is előfordul, hogy a szoptatós majomanyákat lelövik, a babák pedig a kiképzés helyére kerülnek.

A kókuszdió betakarítás ezzel a módszerrel egész Dél-és Délkelet-Ázsiában elterjedt, többek között Thaiföldön, Malajziában, Srí Lankán és Indonéziában. Ezek a nemzetek a legszámottevőbbek közé tartoznak a világ kókusztermelésében. Indonézia az első számú kókusztermelő ország, több mint 18 millió tonna kókuszdiót termel évente.
A thaiföldi ipari szóvivők azt nyilatkozták, hogy Thaiföldön, a majmok szedik a kókuszdiók 99%-át. Egyes jelentések szerint a munkaerőhiány miatt India is alkalmazza már a kókuszdió betakarítás e formáját.

majom4.jpg

A fogságban tartott kiképzett majom, aki a kókuszdió betakarítását végzi Thaiföldön Samui szigetén. http://www.npr.org/sections/thesalt/2015/10/19/448960760

Sajnos sok beszámoló "szórakoztató" szemszögből közelíti meg a kérdést, mivel a majom kiképző helyek látogatásának népszerűsítése is cél a turisták körében az idegenforgalom előmozdítása érdekében. Ezeknek az állatoknak a leigázását és munkára történő kényszerítését úgy tekintik, mint furcsa, mulatságos érdekesség.
http://islandinfokohsamui.com/2014/02/21/monkey-business-in-koh-samui/
A valóság viszont az állatok kizsákmányolása, a teljes és önálló életének, természetes ösztöneinek megsértése. Ezek a majmok az életüket végtelen nehéz munkával töltik és kénytelenek engedelmeskedni gazdájuk akaratának. A magas pálmákra felmásznak újra és újra a nap során, a ledobált kókuszdiókat összeszedik és a teherautókra pakolják. Gyakran még a kókusz feldolgozásához használt szerszámokat is a majmok cipelik a gazdáik helyett.

majmok2.jpg

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3247422

Sok cikk tartalmaz idézeteket a majmok gazdáitól, akik azt állítják, hogy törődnek az állataikkal. A Bangkok Post szerint a törődést szinte kizárt mivel a majmok naphosszat keményen dolgoznak folyamatosan, megkötve az önállóságuk teljes hiányában. Sőt, az egyik állattartó elismerte, hogy olykor "a majmok annyira fáradtak, hogy a kókuszdió szedés közben elájulnak."
http://www.bangkokpost.com/lite/news/681936/pay-coconuts-get-monkeys

Egyes kiképző központok honlapján, a majmokat úgy népszerűsíti, mint "hatékony ipari mezőgazdasági munkaerő", és azt állítják, hogy a majmok "erősek, nem félnek a magasságtól, nem panaszkodnak, nem igényelnek magasabb béreket, társadalom- és balesetbiztosítást. A majmok úgy tekinthetőek, mint "élő gép”, amelyek nagyon értékes a kókusztermelők számára.

Az emberi értékrendek közötti ellentétek motiváltak sokakat, hogy vegán étrendet válasszanak, éppen ezért a kókuszt betakarító makákók által elszenvedett bánásmód miatt az aktivisták eljutottak a vegán vállalatokhoz, köztük a BANABAN termékek gyártójához is, hogy többet tudjanak meg a kókuszdió betakarításával kapcsolatos gyakorlatukról.
• Egyes vállalatok egyszerűen figyelmen kívül hagyták az e-mailt és levelet.
• Néhányuk azt nyilatkozta nem tudja dolgoznak e majmok azokon az ültetvényeken, ahonnan a kókuszt vásárolják.
• Mások vállalták, hogy a termékeiket olyan társaságoktól szerzik be, amelyek köztudottan használnak majmokat.
• Voltak olyanok is, akik örömmel jelentették, hogy ők maguk vagy az ő beszállítóik nem majmok által végeztetik a kókuszdiók betakarítását.

„A BANABAN márka számos bio kókusz terméket foglal magába, amelyek fenntartható kókusz gazdaságokból származnak a Fidzsi-szigetekről, egy része Srí Lankáról. A gyártó gondoskodik az általunk elvárt magas minőségről és színvonalról, minthogy ezt ügyfeleik is elvárják, amikor a termékeket megvásárolják tőlük. A Fidzsi-szigeteken nem élnek Emse Makákók, a kókuszdiókat emberi munkával takarítják be a Sri Lankán lévő ültetvényeken is.

Sajnos, nem minden gyártó és forgalmazó érzi magát elkötelezettnek e tekintetben, köztük az ismertebb vegán márkák sem. Sőt büszkén vallják, hogy termékeik mentesek az állati eredetű termékektől, közben pedig figyelmen kívül hagyják, hogy beszállítóik vagy talán ők maguk a majmokat munkára kényszerítik.

A cikk eredeti szerzője Nathan J. Winograd

Amennyiben hasznosnak tartod ezt a cikket és továbbra is szeretnéd olvasni híreinket akkor kövesd oldalunkat a facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszdietaeseletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr1008122626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása