Az elmúlt években hazánkban is felfedezték a kókuszcukor különleges előnyeit, melyek közül említendő aminosav, vitamin, nyomelem, magas inulin és komplex ásványi anyag tartalma mellett alacsony glikémiás indexe (GI 35) is.
A kókuszcukor egészséges, finomítatlan édesítő, amely a kókuszpálma nektárjából a lehető legkíméletesebb eljárási módot alkalmazva készül. A 100% tisztaságú, természetes kókuszcukor készítéséhez kizárólag a kókuszpálma nektárját használják, amelyhez a feldolgozási folyamat végén nem kevernek más típusú gyengébb minőségű pálma vagy nádcukrot.
Fontos tudni, hogy a kókuszcukrot és a pálmacukrot használják egymás szinonimájaként, viszont a kettőt nem szabad összekeverni, mert jelentősen különböznek egymástól.
A pálmacukrot a Palmira pálmából (Borassus flabellifer) nyerik, a kókuszcukor pedig a kókuszpálma nektárjából (Cocos nucifera), ami nagyon fontos különbség, mert más pálmacukrok nem rendelkeznek a fent említett tulajdonságokkal, valamint GI számuk is magasabb.
A 100% tisztaságú bio kókuszcukor rendkívül ritka és korlátozott mennyiségben áll csak rendelkezésre.
Sajnos sok esetben a kókuszcukor címkéjén nem található tájékoztató a termék eredetét, minőségét, összetételét és az előállítás módját illetően, pedig az egészséget szolgáló táplálkozás érdekében fontos szempont az táplálékok beltartalmi értékének szem előtt tartása, mert a bennük található alkotóelemek egymást kiegészítve, hatnak az egész szervezetünkre.
A magas inulin tartalmú édesítő az inzulinegyensúly szempontjából vizsgálva előnyösebb, mert az inulin lebontásához nem szükséges inzulin, ezáltal nem készteti a hasnyálmirigyet inzulintermelésre ezért nem növeli nagymértékben a vércukorszintet.
Az inulin 95 %-ban fruktóz, azaz gyümölcscukor egységekből felépülő összetett szénhidrátvegyület, amely a természetben előforduló olyan élelmi rost, ami a prebiotikumok egyik fajtája (frukto-oligoszacharid).
Manapság rendkívül ritka a prebiotikus tulajdonságokkal rendelkező magas inulintartalmú édesítő, ezért az ilyenek kiemelten, különleges termékkört alkotnak.
Forrás: www.biokokusz.hu