Szűz kókuszolaj vagy koprából készült kókuszolaj?
2016. január 29. írta: Kókuszdiéta és Életmód

Szűz kókuszolaj vagy koprából készült kókuszolaj?

Manapság nagy az érdeklődés a kókuszolaj iránt, ezért nagyon fontos tudni mi a különbség a szűz, extra szűz és a kommersz kókuszolaj között.

A kókuszolaj alapja a copra vagy a szárított kókusz, amelyekből teljesen másfajta olajok nyerhetők és találhatók a boltok polcain.

A copraból készült olaj készítésekor a kókuszt sok esetben tűz fölött szárítják, a füsttől viszont szürke színű és avas szagú lesz.

copra-smoker-dryer.jpg

A legnagyobb és legbőségesebb mennyiségben vadon termett kókuszdió a távoli falvakban található a csendes-óceáni szigeteken és Ázsiában. Az ott élő emberek ezeket a kókuszdiókat összegyűjtik, majd többnyire a copra készítő üzemekbe szállítják. Ezek az üzemek távol vannak a falvaktól és akár 3-4 hónap is eltelhet mire a falusiak visszakapják a felfüstölt coprat, melyet gyakran vegyi anyagokkal szagtalanítanak és tisztítanak az olaj sajtolása előtt.

A copraból készült kókuszolajat régebben azon a vidéken a szegény ember olajaként vagy piszkos olajnak nevezték.

Manapság az ottani falvakban élő emberek csak frissen feldolgozott kókuszolajat és más prémium vagy speciális olajokat fogyasztanak.

Más növényi olajok esetében is igaz, hogy lényeges minőségbeli különbség jellemzi őket, ami szintén a választott feldolgozási módra vezethető vissza.

Különleges olaj az úgynevezett szűz vagy extra szűz.

Az extra szűz kókuszolaj kifejezés a kókuszolaj iparban ma azt jelenti, hogy ebben a formában a kókusz feldolgozása a leginkább finomítatlan és legtermészetesebb, nem alkalmaznak mesterséges szűrést vagy pogácsa préselést, centrifugálást, más néven olaj polírozást, a kókusz szárítása pedig levegőn történik. Tehát az olaj megmarad a legtermészetesebb formájában, megtartja gazdag illatát és édes kókusz ízét.

sun-drying-copra-rabi-island-fiji-1.jpg

Jó minőségű extra szűz vagy szűz kókuszolaj ízének és illatának, olyannak kell lennie, mint a kókusznak.

Az extra szűz kókuszolaj az aznap begyűjtött friss kókuszból készül, jellemzően magas a laurinsav tartalma, valamint nem tartalmaz mikrobákat és idegen anyagokat.

Az érett kókuszdióból készült kókuszolaj laurinsav tartalma magasabb, a folyékony halmazállapotú olaj színe pedig aranysárga.

Találunk a piacon olyan szűz kókuszolajakat, amelyek színe kristálytiszta, ezek általában zöld, puha éretlen kókuszdióból készülnek, ez által tápértékük és a laurinsav tartalmuk is alacsonyabb.

A fentieket átgondolva megérthetjük a különbséget és beláthatjuk, hogy a jótékony hatású extra szűz kókuszolaj használata lényegesen előnyösebb.

A BANABAN bio extra szűz kókuszolaj messze az egyik legmagasabb minőségű természetes prémium kókuszolaj a világon, amely friss kókuszdióból készül.

kokuszolaj.jpg

Vegyi és adalékanyagok nem kerülnek alkalmazásra a feldolgozás során, nincs finomítva, szagtalanítva, vagy fehérítve, ennek köszönhetően finom természetes kókusz illattal, ízzel és aromával rendelkezik.

A kókuszpálma ültetvények gondozása során pedig nem használnak növényvédő szereket. 

A ’NO HEXANE’ felirat a termék címkéjén azt jeleni, hogy az olaj előállítása során nem használják a hexán adalékanyagot. A hexán egy szénhidrogén, illékony folyadék, amelyet a kőolaj finomításával lehet előállítani, a benzin és ragasztóanyagok alkotórésze, olajok kinyerése esetén oldószerként használják.

Vannak olyan cégek, akik a kókuszolaj gyártása során használják a Hexán-t, mint segédanyagot, a nagyobb olaj hozam kinyerése érdekében. Viszont az így készült kókuszolajban maradó Hexan káros hatással van az egészségre, valamint a kókuszolaj minősége is romlik, bizonyított, hogy az olaj E vitamin tartalma jelentősen csökken.

A BANABAN bio extra szűz kókuszolaj gyártásának menete.

  • A friss kókuszdió begyűjtése minden reggel 5 órakor kezdődik, a gyűjtést 2 óránként megismétlik délig. Ez a folyamat biztosítja a naponta begyűjtött kókuszdió friss feldolgozását. Csak teljesen érett kókuszdiókat szüretelnek, zöld kókuszdiót nem használnak, ezáltal a jótékony laurinsav szint nagyon magas lesz az elkészült olajban.
  • A feldolgozó üzembe érkezést követően az érett kókuszdióból kiveszik a húst, majd szeletelik és forgácsolják.
  • A kókusz szeleteket magas hőmérsékleten levegőn szárítják, azért hogy a  nedvesség nagy része elpárologjon. Ezzel a módszerrel sikerül a finom esszenciális zsírsav szintek megtartása.
  • A szárított kókusz szeleteket hidegen préselik a benne lévő olaj kinyerése céljából.
  • Az olajat ezt követően háromszor szűrik természetes anyagból készült rost szűrőkön keresztül azért, hogy eltávolítsák az esetleges kókusz darabkákat.
  • A szűz kókuszolajat minimum 36 órára ülepítő tartályban tárolják, ezt követően pedig csomagolják.

A feldolgozás végeredménye egy szép tiszta világos aranyszínű prémium kategóriás hidegen sajtolt kókuszolaj, két év szavatossággal. Az így készült kókuszolaj a legkevesebb feldolgozási metóduson esett át azért, hogy az olaj megmaradhasson a természetes finomítatlan állapotában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszdietaeseletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr578331316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása