Sokan érdeklődtek kókuszvaj iránt, ezért elhatároztam készítek és megosztom a receptjét.
Csak két összetevő kell hozzá.
15 g kókuszolaj
125 g BANABAN bio pirított chips
Mivel ez kis mennyiség ezért botmixerrel kezdjük összepépesíteni a chipset az olajjal.
Az olajhoz adjuk hozzá a chips negyedét, ha már elég pépes, kisebb adagokban folyamatosan adjuk hozzá a többit is.
Elméletileg össze lehet dolgozni nagyobb teljesítményű késes aprítógépben is. Nekem nem sikerült, mert a pép többszöri próbálkozás után is felkenődött a tál oldalára, számomra ezért a botmixer jobbnak bizonyult, bár nem ártott volna egy nagyobb teljesítményű gép.
Jó sokáig kellett mixelni még elég pépes állagú lett, végül még habverővel is kevertem néhány percet.
A kókusz chips és az olaj összepépesítése önmagában egy alap recept, az elkészült kókuszvaj így is fogyasztható, de érdemes ízlésünk szerint további hozzávalókkal fokozni, mint kakaópor, fahéj, vanília vagy akár csokoládé.
Ízesíthetjük, dióval, mandulával, mogyoróval, kesudióval napraforgómaggal is.
A natúr és az ízesített kókuszvajat többféleképpen fogyaszthatjuk.
Megkenhetjük vele a kalácsot, kenyeret, használhatjuk tölteléknek vagy más desszert alkotójaként.
Az biztos, hogy érdemes nagyobb adagot készíteni, ha már nekifogunk, mivel nem tartalmaz gyorsan romló összetevőket, igazából még hűtőbe sem kell tenni. Ez esetben állaga lágyabb, hűtőben tárolva pedig megszilárdul.
Az elkövetkezendő napokban figyeljétek és kövessétek facebook oldalunkat, mert készül néhány desszert kókuszvajból, amiknek receptjét megosztjuk Veletek.