A nyers vegán táplálkozás jelentősége
2018. január 19. írta: Kókuszdiéta és Életmód

A nyers vegán táplálkozás jelentősége

A nyers étkezés élő enzimekben gazdag táplálkozást jelent, amely szinte a legegészségesebb étkezési forma.

Elsősorban gyümölcsök, zöldségek, magvak fogyasztását jelenti többnyire természetes formájukban vagy maximum 40 °C körüli hőmérsékleten történő feldolgozásukat követően, aszalva vagy szárítva. Ez a hőmérséklet az, ami mellett a növényekben található élő enzimek még nem elpusztulnak el, illetve az értékes tápanyagok, vitaminok a legkevésbé károsodnak.

fruit-salad-in-coconut_ws.jpg

A nyers ételek esetében az is fontos szempont, hogy frissek és lehetőleg vegyszermentes gazdálkodásból származóak legyenek, hiszen nemcsak a hőkezelés és az egyéb feldolgozási eljárások, hanem maga a tárolás is csökkenti az ételek tápanyagtartalmát.

A friss növényi táplálékok magas antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, ezért lassítják az öregedést, megőrzik  a szervezetünk vitalitását, ellenállóbbá teszik a betegségekkel szemben valamint jelentős a szerepük a gyógyulásban is.

A nyers növényekkel való táplálás fontossága már a XIX. században megjelent a gyógyítás és egészségmegőrzés területén.

Max Gerson (1881-1959) amerikai orvos sikeresen alkalmazta a nyers táplálékokat, migrén, elmezavar, cukorbetegség, tüdő, artériás, rákos megbetegedések gyógyítására.

Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a betegségek kialakulása anyagcserezavarra vezethetők vissza, amelyet a helytelen táplálkozás okoz, konkrétan a hiányállapotok és a toxicitás (mérgezés).

Munkásságát a Rákterápia című könyve tette ismertté, melynek egyik fő mondanivalója, hogy nyers táplálékokkal fel lehet kelteni a szervezet öngyógyító erejét.

A tanításaira épülő terápiát napjainkban is sikeresen alkalmazzák gyógyítás és megelőzés céljából sokfelé a világon különböző egészségügyi intézményekben, köztük hazánkban is.

gerzson2.jpg

További úttörőknek tekinthetők Arnold Ehret (1866-1922) St. Louis Estes (1876–1951, Paul C. Bragg (1895-1976) táplálkozási szakértők és számos nyers vegán táplálkozás fontosságát bemutató cikk és könyv szerzői.

Paul C. Bragg akit a wellness atyjának tekinthetünk, 1926-ban wellness és egészségügyi központot nyitott Los Angelesben.

Számtalan sportolónak, olimpiai bajnoknak, hollywoodi szárnak, politikusnak, befolyásos üzletembereknek volt a táplálkozási és fitnesz tanácsadója.

Országos előadássorozatot tartott az USA-ban az egészséges életmóddal kapcsolatban. Az egyik előadásán részt vett az akkori tinédzser Jack LaLanne, akinek életét megváltoztatta Bragg üzenete és elindította őt azon az úton, hogy Amerika fitness guruja legyen.

Bragg legismertebb könyve A böjt csodája, amelynek üzenete, hogy szuperegészség érhető el a megfelelő életmóddal.

Maximilian Oskar Bircher Benner (1867–1939) pszichológus és táplálkozáskutató főként a müzli megalkotásáról ismert.

Az általa nyitott szanatóriumban nyers zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat adtak a betegeknek gyógyítás céljából. Munkássága nagy hatással volt Werner Kollathra.

Werner Kollath (1892–1970) orvosprofesszor bakteriológus, higiénikus és táplálkozáskutató nagy hangsúlyt fektetett a minél kisebb mértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztására.

Nézete szerint a betegségek túlnyomó többsége a természetellenes életmód és a civilizációs, azaz az iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának a következménye. Kutatásaival és terápiákkal bizonyította, hogy leghatékonyabban a nyers növényi táplálékok vannak gyógyító illetve egészségmegőrző hatással a szervezetre.

Nézete szerint a betegségek túlnyomó többsége a természetellenes életmód és a civilizációs, azaz az iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának a következménye.
Kutatásaival és terápiákkal bizonyította, hogy leghatékonyabban a nyers növényi táplálékok vannak gyógyító illetve egészségmegőrző hatással a szervezetre.

A magyarok közül Németi Kálmán (1855-1920) aki a nyerskoszt és a böjt propagátoraként lépett fel. Táplálkozási nézeteiről írott könyvei nagy hatással voltak Bicsérdy Bélára.

Bicsérdy Béla (1872-1951) a róla elnevezett bicsérdizmus, nyers vegetáriánus táplálkozási formának, életmódnak és egyben eszmének a népszerűsítője.

Tanításai gyorsan terjedtek, a húszas harmincas években Magyarországon szinte mindenki hallott munkásságáról, 1925 körül nagyjából 120-150 ezer követője volt, ők voltak a bicsérdisták.

Követői közé tartozott többek között Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dr. Soós Gábor orvos is, aki Bicsérdy Béla, a természetes gyógy- és új életmód feltalálója című könyve szerzője.

Bicsérdy Béla könyvei több ezres példányszámban keltek el, több ezer újságcikk jelent meg róla magyar, német, angol, cseh, román nyelveken.

Tanításaiban a nyers növényi táplálékok fogyasztásán és a böjtön kívül többek között fontosnak tartotta a rendszeres testedzést, helyes légzéstechnika alkalmazását, napozást, pihenést, meditációt, a helyes gondolkodási módot és a folyamatos tanulást is.

Elmélete szerint a nyers növényekkel táplálkozó ember ellenállása megnövekszik a betegségekkel szemben valamint szellemileg és fizikailag is fejlődik.

Az elfogyasztott táplálékok minősége és mennyisége is fontos szempont, vagyis csak annyit szabad enni, amennyit szervezetünk fel tud dolgozni.

1922-ben, 50 éves korában életmódjának és a mindennapi edzéseinek köszönhetően súlyemelésben világrekordot döntött. 188 kilót nyomott ki fekve. Ezzel az eredménnyel a világ legerősebb emberei egyikének minősült.

Halász Henrik (1865-1949), Bucsányi Gyula (1882) orvos és természetgyógyász is gyógyítottak nyers ételekkel, böjttel. Számos könyvük, tanulmányuk jelent meg a rákbetegség gyógyításával kapcsolatban, melyeket szintén érdemes olvasni.

friss_gyumolcs.jpg

Az egészséges és tudatos életmód, beleértve a nyers vegán táplálkozást is nem valami mai divat szerinti hóbort.

Láthatjuk, hogy már az 1800-as években is fontos volt az egészséges táplálkozás jelentősége a gyógyításban, az erőnlét és az egészség megőrzése tekintetében egyaránt.

Lássuk be, hogy egészségünk megőrzése érdekében nagyon fontos, hogy minden nap legyen az étrendünkben nyers étel is.

A nyers ételek fogyasztásának rengeteg előnye van.

A friss, feldolgozatlan, azaz nyers növények, zöldségek, magvak vitamin és ásványi anyag tartalma szinte 100%-os ezek a táplálékok szolgálják leghatékonyabban szervezetünket. Beleértve az ideális testsúly elérését, vagy megtartását, szebb bőrt, jobb emésztést, energiával való feltöltődést, vagyis a jobb egészségi állapotot.

A tavasztól őszig tartó időszakban mikor a természet rengeteg friss gyümölcsöt, zöldségeket kínál gond nélkül megoldható, de a köztes időszakban is számtalan lehetőség adódik a nyers táplálkozásra.

Sok-sok könyvet, blogot, weboldalakat találhatunk, ahol ötletet meríthetünk hogyan készítsünk nyers ételeket magunk és családunk számára.

gitta_konyvek.jpg

http://gittarawfood.blogspot.hu          http://www.lenartgitta.hu

Hazánkban is sok lehetőség adódik már arra, hogy beüljünk egy nyers vegán étterembe vagy cukrászda enni valami egészségeset és finomat.

Érdemes betérni a budapesti Veggie Nyers Vegán Bisztróba, amely Magyarország első 100%-ig nyers vegán étterme. A konyha jellegzetessége, hogy kizárólag nyers zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat használ, melyeket nem hőkezelnek, ezért a náluk elfogyasztott ételnek kiemelkedően magas a vitamin és ásványianyag tartalma.

veggie.jpg

Szerencsére nem csak a budapestiek kiváltsága ilyen étteremben enni, hiszen több vidéki nagyvárosban is található nyers vegán étterem. 

Úgy mint Győrben az Élelem Étterem, Pécsett a Natúr Ételbár. Ezt a hamburgert répa chipsel is ők készítették.

hambi.jpg

Kecskeméten ebédedet rendelheted akár házhoz is, a Vitál Élőételbár szívesen elkészíti számodra.

Lehet, hogy tényleg nincs időd vagy lehetőséged elmenni az étterembe vagy a cukrászdába, de vágysz egy finom nyers vegán ételre, netán kedveskednél valakinek egy olyan gyönyörű nyers tortával, mint ez a fehércsokis málnatorta amilyet a Naspolya Nassolda készít, akkor mi sem egyszerűbb, rendeld meg a honlapjukon online és a futár elviszi neked.

fehercsokis_malnatorta.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszdietaeseletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr2613589169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wulfie 2019.06.12. 09:50:17

Ma megyek nagybevásárolni, elkezdtem sportolni rendszeresen még így nyaralás előtt, hátha le tudok adni pár kilót. Nyers zöldségeket fogyasztok főleg, gyümölcsöket, megnézem mindig neten, hogy hol tudom olcsóbban beszerezni az alapanyagokat www.ujsagomat.hu/penny-market/lapozhato-reklamujsag-csutortoktol-06-06-2019/
süti beállítások módosítása