Íme a legfinomabb természetes és egészséges cukor
2015. október 28. írta: Kókuszdiéta és Életmód

Íme a legfinomabb természetes és egészséges cukor

A természetben előforduló finom és egészséges édesítők szervezetünkre ható jótékony tulajdonságai a finomított, mesterséges, gyártott cukorhelyettesítőkkel szemben.

termeszetes_edesito1.jpg

A természetben előforduló édesítők közül a fruktóz az egyik legédesebb cukorféleség, amely komponense a szacharóznak is, ami biológiai szempontból a glükózhoz hasonlóan fontos szénhidrát.

A szervezetben a fruktóz glükózzá történő átalakulása enzimes hatás következményeként megy végbe. Így a fruktóz is felszívódik, viszont alacsony glikémiás indexének köszönhetően (GI 23) lassabban és fokozatosan kerül a véráramba, így kevésbé növeli a vércukorszintet, ami gyógyászati szempontból igen jelentős

A természetes édesítőket, amelyek nagyrészt szacharózból, glükózból és fruktózból épülnek fel, mára már nagyrészt felváltották a finomított és mesterséges cukorhelyettesítők. A mai modern élelmiszeripar a mindenki számára kedvelt édes íz fokozása érdekében különböző szempontok vagy érdekek alapján más-más célból és módon gyártott édesítőszerek esetében finomítási eljárásokat alkalmaz, amelyeknek a szervezetre ható előnytelen hatásai már nagyrészt közismertek.

A finomítási eljárás során az adott cukorforrásban mesterséges módon növelik a fruktóz tartalmat az édes íz fokozása érdekében, viszont a cukorforrásban lévő többi alkotó jótékony hatása a beavatkozás következtében megsemmisül, vagy jelentős mértékben csökken. Az tény, hogy a fruktóz önmagában meglehetősen rosszul szívódik fel, viszont a természetes édesítőkben a felszívódás folyamatát a fruktóz mellett lévő egyéb komponensek segítik.
 
Táplálkozásbiológiai szempontok alapján vizsgálva a finomított ipari cukrok fruktóz tartalmának élettani hatása nem azonos a természetes, finomítatlan, vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag édesítőkben jelenlévő fruktózéval.
 
A finomított és mesterségesen gyártott cukorban nem találhatók meg a szervezet számára fontos ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, amelyek részt vállalnak, sőt esetenként vezető, irányító szerepet töltenek be a cukoranyagcserében és az inzulinszint stabilizációjában. Viszont ezzel szemben a természetes édesítők, amelyek a lehető legkíméletesebb eljárási módot alkalmazva készülnek, megőrzik a szervezet számára hasznos és jótékony hatásukat.
A fentieket figyelembe véve hangsúlyozni kell, hogy a fruktóz kedvezőtlen egészségügyi következményeivel csak a finomított formában megjelenő fruktóz fogyasztása esetében kell számolni. Az élelmiszerek természetes fruktóz tartalma – extrém módon magas mennyiségben történő fogyasztásától eltekintve – nem hátrányos a szervezet számára, tehát nem kell a természetes módon megjelenő fruktóz fogyasztásának korlátozására gondolni.
A kókuszcukorban, mint egészséges és természetes édesítőben 85%-ban szacharóz (répacukor), 3%-ban fruktóz (gyümölcscukor) és 2%-ban glükóz (szőlőcukor) van jelen a magas inulintartalom mellett, aminek köszönhetően az alacsony glikémiás indexű (GI 35) édesítők közé tartozik szemben a finomított cukrokkal.
A kókuszcukor finomítatlan édesítő, amely a kókuszpálma nektárjából a lehető legkíméletesebb eljárási módot alkalmazva készül.


Forrás: www.biokokusz.hu
banaban-bio-kokusz-szirup-350ml_1.jpg






A bejegyzés trackback címe:

https://kokuszdietaeseletmod.blog.hu/api/trackback/id/tr668030184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása