A kókuszliszt egyre népszerűbb táplálék, hiszen sokan ismerik már jótékony tulajdonságait. Kedvelt alapanyag az egészséges életmódot, a paleo táplálkozási irányelvet követők, a glutén érzékenyek, az emésztési problémákkal küzdők, a cukorbetegek és a vegetáriánusok körében is.
Élelmi rostokban, fehérjében és szervezetünk számára hasznos zsírsavakban gazdag, glikémiás indexe, cukor, szénhidrát és kalóriatartalma pedig alacsony.
Számos egészségügyi előnye magába foglalja:
- a közepesen hosszú szénláncú zsírsavakat, amelyek könnyen emészthetőek és szervezetünk számára azonnal felhasználható energiát biztosítanak,
- magas élelmi rost tartalma segíti az emésztést, mert rostjai nem szívódik fel a szervezetben, lényegében csak áthaladnak az emésztőrendszeren miközben alapos béltisztító feladatot végeznek,
- mivel alacsony glikémiás indexű táplálék ezért az emésztés során kevésbé emeli a vércukorszintet, amely hozzájárul a stabilabb vércukorszint megtartásához.
A kókuszliszt, amely a kókuszdió szárított húsából készül számos módon felhasználható az ételek készítése során.
A kókuszliszt nem tartalmaz glutént, keményítőt és rendkívül nedvszívó, ezért használatakor több tojás vagy folyadék hozzáadására lehet szükség, mint a már megszokott gabonalisztek esetében.
Néhány ötlet és recept, amelyek alapján az elkészült étel tápláló, egészséges és finom.
- Kókuszliszttel helyettesíthető a finomított liszt a húsok, zöldségek panírozásakor,
- a kókuszliszthez keverhetünk különböző fűszereket, zöldségeket (fokhagyma, hagyma, paprika, só, bors) amelyből mártást vagy szószt készíthetünk,
- süthetünk vele kenyeret, keverj hozzá oregánót, bazsalikomot, petrezselymet, amely ízekkel nagyon jól harmonizál.
- Tortilla
- Almás pite
- Citromos keksz
- Édesburgonyás
- Flodni
- Kókuszos kocka
- Kit-kat szelet
- Gofri
Saját magunk is készíthetünk kókuszlisztet.
- A kókuszdiót törd fel, majd vedd ki belőle a kókusz húsát és pucold le róla a vékony barna hártyát.
- Vágd apróbb darabokra és egy késes keverőtálban aprísd fel kókuszreszeléknek.
- A reszelékből nyomkodd ki a kókusztejet, majd terítsd et tepsiben és néhány órára tedd sütőbe, alacsony hőmérsékleten (40-50 fok) szárítsd ki.
- Ezt követően pedig kávédarálóban öröld lisztté a reszeléket.
A készen kapható kókuszlisztek közül a megbízható magas minőségű márka terméke nem tartalmaz hozzáadott szulfitokat vagy tartósítószereket, az ilyen kókuszlisztet felbontás után légmentesen záró zacskóba tárold.
A kókuszliszt egészségesebb alternatíva a finomított gabonalisztekhez képest.
Kókuszliszt hozzáadásával csökkenthető az elkészült étel glikémiás indexe, így kedvezően befolyásolja a vércukorszintet, a magasabb rost tartalom pedig kedvezően hat az emésztésre.
A kókuszliszt ideális azok számára is, akik követik az alacsony szénhidráttartalmú étkezési tervet, valamint magas rosttartalmának köszönhetően alkalmazható a testsúlycsökkentő programok részeként, mert segít biztosítani a jóllakottság érzését.